Informeren, adviseren en procederen in het belastingrecht

Samenwonen en dan?

Als u gaat samenwonen is er geen wettelijke regeling van toepassing zoals de gemeenschap van goederen bij trouwen. Ook de wijze waarop u beiden bijdraagt aan het huishouden is niet automatisch geregeld. Verder is er geen alimentatieregeling bij het verbreken van de relatie. Verschillende zaken dus die in een samenlevingsovereenkomst prima kunnen worden geregeld.

Denk ook eens na over wat er bijvoorbeeld gebeurt met uw (gezamenlijke) woning als een van beiden komt te overlijden. Hebt u elkaar niet benoemd tot erfgenaam in een testament, dan vererft de woning naar uw wettelijke erfgenamen en staat uw partner wellicht op straat of wordt hij of zij gedwongen tot verkoop van zijn of haar aandeel in de woning. Door een samenlevingsovereenkomst met een verblijvingsbeding en/of overnamebeding voor de woning (of andere zaken) kunnen dit soort problemen worden voorkomen.

Samenwonen is een relatief eenvoudige stap zonder dat hier een juridische regeling voor geldt zoals bij trouwen of geregistreerd partnerschap. Tegelijkertijd kan dit ook een nadeel zijn. Gaat u uit elkaar of overlijdt een van u beiden onverwacht, dan is er ook niets geregeld. Reden te meer om goed na te denken over de zaken die u graag zou willen regelen.

Laat u bij samenwonen adviseren over de (juridische) consequenties. Het lijkt misschien erg zakelijk en onpersoonlijk om een samenlevingsovereenkomst aan te gaan, maar het nu regelen kan later problemen voorkomen. De combinatie van een samenlevingsovereenkomst en een testament geeft nog meer mogelijkheden om jullie wensen vast te leggen.

Vergeet u niet om eens in de paar jaar uw samenlevingsovereenkomst nog eens uit die onderste la te halen om te kijken of deze nog up to date is. Een verouderde samenlevingsovereenkomst kan voor vervelende verrassingen zorgen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: