Informeren, adviseren en procederen in het belastingrecht

Een testament, is dat nou nodig?

Een testament is dat nou nodig? In een testament kunt u verschillende zaken regelen voor het moment dat u komt te overlijden. Denk hierbij aan de verdeling van uw vermogen, wie zorgt voor de afwikkeling van uw nalatenschap en bijvoorbeeld de voogdijregeling voor uw kinderen.

Bij gebrek aan een testament is het wettelijk erfrecht van toepassing. Bent u getrouwd of geregistreerd partner en laat u een partner en ten minste een kind achter, dan is de wettelijke verdeling van toepassing. Dit betekent dat alle goederen en schulden van rechtswege overgaan naar de langstlevende partner en het kind krijgt enkel een vordering ter grote van zijn of haar erfdeel. Om hier van af te kunnen wijken, is een testament noodzakelijk. Ook als de wettelijke verdeling niet van toepassing is, kan het testament gebruikt worden om een specifieke verdeling te bereiken. Naast het bepalen van de erfdelen van de erfgenamen, kunt u ook denken aan legaten voor specifieke goederen of voor een geldbedrag.

Vaak wordt in het testament de partner of een van de kinderen benoemd tot executeur. Op het moment van overlijden is het de vraag of de gekozen persoon in staat of bereid is om de nalatenschap af te wikkelen. Probeer altijd een tweede iemand aan te wijzen als alternatief om te voorkomen dat de erfgenamen de nalatenschap gezamenlijk af moeten wikkelen met alle mogelijke ruzies tot gevolg. Denk ook eens na over een professionele executeur. Vaak kan iemand van buitenaf de afwikkeling van de nalatenschap een stuk makkelijker maken.

Erfenissen zijn vaak een bron van discussies. Dit kun u (deels) voorkomen door uw wensen vast te leggen in een testament. Vergeet vooral niet de voogdijregeling als er kinderen in het spel zijn. Dit kan zelfs de enige reden zijn om een testament op te laten maken!

Een testament heeft civielrechtelijke en mogelijk ook fiscale gevolgen. Bij het opstellen van een testament wordt vaak gekeken naar de fiscaal meest voordelige manier. Uiteraard hoeft dit niet de (enige) leidraad te zijn voor uw testament. Laat u dus niet alleen adviseren door een notaris maar betrek hier ook een fiscalist bij. Let erop dat het testament en bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden of de samenlevingsovereenkomst goed op elkaar aansluiten. Is dit niet het geval, dan loopt u het risico dat bepaalde wensen niet zo kunnen worden uitgevoerd als u zou willen.

Vergeet u niet om eens in de paar jaar uw testament nog eens uit die onderste la te halen om te kijken of het nog up to date is. Een verouderd testament kan voor vervelende verrassingen zorgen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: