Informeren, adviseren en procederen in het belastingrecht

Vrijwilligerswerk als gift

10214128193_574f536092_zWie doet er geen vrijwilligerswerk vraag je je de laatste tijd wel eens af. De overheid stimuleert dat in onze participatie samenleving, zoals we dat tegenwoordig noemen. Er zijn een paar boeiende regelingen die het financieel en fiscaal wat leuker maken om als vrijwilliger bezig te zijn. U moet het echter wel goed regelen.

Vrijwilligerswerk is werk waarbij geen beloning wordt betaald of een beloning die niet in verhouding staat tot omvang van het werk en de bestede tijd. Voordat u denkt “ik krijg ook veel te weinig voor wat ik doe, dus dat geldt ook voor mijn werk”, er gelden ook een paar drempels. Aan een vrijwilliger mag tot € 1.500 per jaar aan vrijwilligersvergoeding worden betaald. Let daarbij op dat mag dan ook niet hoger zijn dan € 150 per maand en € 4,50 per uur. En voor jongeren onder de 23 de geldt een maximum van € 2,30 per uur. Uiteraard moet het gaan om vrijwilligerswerk. Als het teveel op “echt” werk gaat lijken dan is het loon, hoe laag de beloning ook lijkt.

Als je, als vrijwilliger recht zou hebben op een beloning en je ziet daar om reden van vrijgevigheid van af, dan is dat onder voorwaarden een aftrekbare gift. Je hebt recht op een onbelaste vergoeding en ziet daar vanwege het goede doel vanaf. Als dat goede doel ook is erkend als een Algemeen nut beogende instelling, dan zit je goed. Echter ook hier zit een adder onder het gras. Als dat goede doel de middelen niet heeft om de beloning te betalen, dan kan je het ook niet schenken. De redenering is dan dat je toch niets zou krijgen omdat het doel überhaupt de middelen niet heeft. En als je geen beloning krijgt kun je die beloning ook niet terug schenken. Dus om voor aftrek in aanmerking te komen moet de club/of de stichting (met ANBI status) een regeling hebben voor de beloning van haar vrijwilligers, ze moet de middelen hebben om die beloning te kunnen betalen en als je er dan als vrijwilliger van af ziet, dan is de beloning aftrekbaar als gift.

Soms leidt dat dan toch nog tot onmin met de inspecteur. Als je het geregeld hebt als de organisatie in deze procedure, dan is er niets aan de hand. Mocht dat niet zo zijn en mocht u daarbij hulp nodig hebben… Wij doen dat graag.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: