Informeren, adviseren en procederen in het belastingrecht

Starbucks en Rockstars

Al jaren lang wordt Nederland in Internationaal verband aan de schandpaal genageld als belastingparadijs. Nog niet zolang geleden zei Obama het nog. Toen hij iets van een War agains belastingparadijzen aankondigde. Na protesten uit Den Haag trok hij het snel weer in. In het verleden is Nederland er steeds mee weggekomen door te stellen dat wij degelijke tarieven hebben voor ondernemers en particulieren en inderdaad ja wij hebben nu eenmaal dat grote belastingverdragen netwerk en de deelnemingsvrijstelling, en Ja dat kan er toe leiden dat sommige bedrijven daardoor heel weinig belasting betalen. Maar wij blijven allemaal keurig binnen de afspraken. Inmiddels hebben onder andere internetondernemers, rocksterren en dus multinationale koffieboeren het met behulp van de Nederlandse belastingdienst zo ver geschopt dat ze bijna helemaal geen belasting betalen. Nergens.
Internationaal begint het tij op dit punt te keren. De VS voorop. Maar ook de EU onderzoekt nu de Nederlandse afspraken met Starbucks. Volgens de EU vormen die afspraken verboden staatssteun. De afspraken zijn zo flexibel, met een soort leasen van koffie bonen, dat het erop neer komt dat Starbucks zich in Nederland mag vestigen en maar een fractie van de belasting hoeft te betalen die andere bedrijven zouden moeten betalen. Allemaal helemaal volgens de wet. Tot nu toe.
Volgens de EU heeft de Nederlandse belastingdienst de constructies te weinig kritisch onderzocht. Er is weliswaar een speciaal team van de belastingdienst dat zich daar mee bezig houdt. Als ik de kranten mag geloven zijn die belastinginspecteurs niet opgewassen tegen de hordes slimme belastingadviseurs die deze bedrijven inhuren. Nou zullen dat inderdaad wel heel slimme adviseurs zijn, de Nederlandse belastingdienst heeft ook bar weinig belang deze constructies al te kritisch te volgen. Deze bedrijven vestigen zich alleen in Nederland vanwege de vele belasting voordelen. In Nederland moeten ze daarvoor een minimale belasting afdragen. Des te groter het bedrijf des te beter zij in staat zijn om zo te onderhandelen dat ze de minimale belasting nog verder omlaag krijgen. Dat de andere in Nederland gevestigde bedrijven zeg maar het gewone MKB die het volle pond belasting betalen hierdoor moeten concurreren met bedrijven die bijna niets betalen is natuurlijk niet het probleem van de Nederlandse belastingdienst. Die houden zich keurig aan de wet. Dan vestig je toch ook je bedrijf in Zwitserland.
Starbucks ligt toch al onder vuur nu de (oudere)rockster Neil Young heeft opgeroepen tot een wereldwijde boycot wegens de weigering van Starbucks om te vermelden dat er genetisch gemanipuleerde koffiebonen in hun koffie zit. Ook al geen zuivere koffie dus.
Zelf mijd ik Starbucks al jaren, niet uit principiële gronden hoor. Ik houd gewoon niet van die emmers koffie met caramelsmaak. Doe mij maar gewoon een kopje Italiaanse espresso. Royalty’s of niet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: