Informeren, adviseren en procederen in het belastingrecht

Het Belastingplan; weer een sigaar uit eigen doos

Afgelopen vrijdag heeft Staatsecretaris Wiebes het geheime belastingplan in een brief naar de Kamer gestuurd.
Wel slim gespeeld van de coalitie. Het nu gepresenteerde plan is pas het eerste deel. Twee heel belangrijke delen worden nu niet gepresenteerd. Er komt nog een plan over de zzp-ers en er komt nog plan over box 2. Twee plannen waar alle ondernemers iets van zullen merken. Dus of het venijn in de staart zit weten we pas na de zomer.

Het nu gepresenteerde plan gaat, behalve een aanpassing in box 3 en de autobelastingen (daarover volgende keer), over het volgende:
• Belastingverlaging voor alle werkenden. Door de tarieven aan te passen.
• Nog meer belastingverlaging voor alle werkenden betaald door het grotendeels afschaffen van het lage BTW-tarief.

Natuurlijk is belastingverlaging voor alle werkenden mooi. Doe dat vooral, maar een extra belastingverlaging betaald door een BTW verhoging is een slecht plan. Het plan is dat alleen BTW op voedsel 6% blijft, en alle andere spullen en diensten dan te belasten met het hoge tarief. Zoals de kappers, de fietsenmakers, museumbezoek en bijvoorbeeld boeken en tijdschriften. Dit is een extreem slecht plan. Dit treft deze kleine ondernemers en/of persoonlijke dienstverleners heel erg hard. Deze branches hebben het al heel zwaar te verduren gehad in de crisis. Het CBS heeft jaar na jaar dalende omzetten laten zien bij de ondernemers in de branches. Zij beginnen net weer een beetje op te krabbelen en wat te verdienen. Verhoging van het BTW tarief betekent gewoon een prijsverhoging van 15%. Als ondernemer zie je het voor je, in een keer de prijzen met 15% omhoog. Dat loopt meestal helemaal niet goed af.

Het kabinet verdedigt deze maatregel met de stelling dat de verlaging van de kosten op arbeid, banen zullen opleveren. Dat zou kunnen, echter door deze maatregelen zullen heel veel banen in de getroffen sectoren verdwijnen. Dit zijn ook sectoren waar relatief veel minder hoog opgeleide zelfstandigen werkzaam zijn. Het simpele voorbeeld is de kapper. Zijn prijzen zullen door de BTW verhoging direct met 15% stijgen. Voor veel klanten betekent dat gewoon minder vaak naar de kapper. Voor de kapper een omzet daling van 15%. Dat betekent simpelweg 15% kappers te veel. Bij een werkzame populatie van 47.000 betekent dat dan dus 7.000 minder banen. Dank u mijnheer Wiebes.

Een algemene maatregel werkt ook in sectoren waar dat helemaal niet nodig is. Waar de kosten van arbeid worden opgevangen door automatisering ed. Innovatie dus. Een sector waar vanzelf nieuwe banen ontstaan die dit duwtje van Wiebes helemaal niet nodig hebben. De sector persoonlijke dienstverlening is een sector waar gewoon niet zo veel valt te innoveren. Of wil je soms graag dat een robot je haar komt knippen? Dat is de makke van het kabinetsplan.

%d bloggers liken dit: